kinderjournaal_logo
film_recensies
boeken_recensies
theater_recensies
video_reporter_worden

Waar kun je lekker eten als je een koemelkallergie hebt?
Zoals jullie zelf misschien al zelf ondergaan hebben, komen er elk jaar steeds meer allergiepatienten bij. In het bijzonder heb ik het hier over mensen/kinderen die een ernstige allergie ontwikkelen voor koemelkeiwit. Normaal gesproken denk je er niet zo over na, maar als het jou overkomt, merk je ineens hoeveel producten je moet gaan ontwijken en dat is meestal niet zo leuk. Een klein beetje melkpoeder in een bepaald product is toch niet zó erg zou je zeggen, maar dit kan wel degelijk ernstige klachten veroorzaken in het lichaam. 
Natuurlijk kun je er thuis wel rekening meehouden en al je voedsel erop aanpassen. Dit vergt wel een hoop lezen in de supermarkt voor je moeder om de ingredienten te ontcijferen. Het wordt meer een probleem als je op school een traktatie hebt of je moet naar een feestje of je gaat gezellig uit eten of op een terrasje zitten. In de zomer lekker een ijscoupe eten behoort dan eigenlijk ook tot het verleden.

Om even op een klein beetje technische details in te gaan: wanneer iemand niet tegen koemelkeiwit kan, betekent dit dat de beschermende slijmlaag die aan de binnenkant van je darmen zit, hevig aangetast gaat worden. Die slijmlaag heb je bijvoorbeeld nodig om je weerstand op peil te houden anders zou je continue ziek zijn.
Ook lijdt één op de honderd mensen in Nederland aan coeliakie, een chronische ziekte waarbij mensen niet tegen gluten kunnen, zodat dit allerlei klachten veroorzaakt. Hierbij mag je dus geen producten nuttigen die tarwe, rogge en gerst bevatten. Dit wordt voor deze groep mensen dus een enorm probleem wat betreft hun dieet.

Kinderjournaal gaat daarom eens de proef op de som nemen in de horeca in Nederland. Wordt er rekening gehouden met koemelkeiwitpatienten? Waar kan ik pannekoeken eten zonder dat er melk in zit? Als je uit eten gaat, gebeurt het natuurlijk ook dat bijvoorbeeld uien of vlees in melkboter wordt gebakken of dat er door een bepaald recept room is toegevoegd zonder dat je dat ziet of direct proeft. Maken restauranten wel gebruik van koemelkeiwitvrije menus?

Zoals het er nu uitziet zal alle horeca er binnen een jaartje of tien allemaal aan moeten geloven om hiermee rekening te gaan houden, tot die tijd gaat Kinderjournaal er ze er maar eens op wijzen.

Jouw ontmoet...
Redacteur worden?
Mail een vriend(in)
Jouw Tip!
Home


Kindernieuwtjes

Nieuws
Ontmoet & Groet
Games
Columns
Prijsvragen
Kinderlinks
Nieuwsbrief
 
Nieuwe pagina 1

doe
regio
thema
startpaginaDe smakelijkste kadoservice! Wij bedienen waar ook ter wereld, zowel bedrijven, consumenten als (groot)winkel- bedrijven. Felicivin beschikt over een uitgebreid assortiment eet- en drinkbare geschenken, die dagelijks verzonden worden in binnen- en buitenland. Bedankje, excuus, promotionele actie, moederdag of Kerst. Smakelijke en smaakvolle geschenken, passend bij vele gelegenheden.

Ook altijd zo jaloers geweest op James Bond? Horloges en balpen met een USB flash geheugen! Of met een ingebouwde MP3 speler en memorecorder. 
Alle leuke en handige gadgets bij elkaar gebracht op één site. En iedere maand een aantrekkelijke aanbieding. Het tijdperk van de eenvoudige geheugenstick is voorbij!

Colofon | Disclaimer | Copyright ©Celesta Design