KinderJournaal

WebTV voor jeugd

Waveboarden meest populaire rage op het schoolplein

May 31, 2011 - Posted in Uncategorized

1 juni Buitenspeeldag: rages terug op het schoolplein

Hoofddorp, 31 mei 2011 – Waveboarden, een combinatie van snowboarden, surfen en skateboarden, is de meest populaire schoolpleinrage van dit moment. Maar liefst 25,4% van de kinderen geeft waveboarden aan als meest favoriete speelgoed voor buiten. De eeuwenoude spelletjes knikkeren (19,3%) en touwtjespringen (14,1%) zijn ook vandaag de dag nog populair en beslaan de tweede en derde plek. Dit blijkt uit het rageonderzoek van Dettol onder honderden Nederlanders naar het meest populaire buitenspeelgoed.

Het rageonderzoek is uitgevoerd door gezondheidsinstituut NIGZ in het kader van de Buitenspeeldag.1 Omdat kinderen gemakkelijk ziektekiemen doorgeven tijdens buitenspelen, vraagt Dettol juist op deze dag extra aandacht voor goede handhygiëne. Via de nationale scholenactie ‘Ga voor gezond!’, een project van het NIGZ, brengt Dettol persoonlijke hygiëne zoals handen wassen met behulp van speciaal ontwikkeld lesmateriaal onder de aandacht.

1 juni: Buitenspeeldag
De loloballen, springtouwen en hoelahoepen komen weer massaal tevoorschijn aanstaande woensdagmiddag, want dan is het weer Buitenspeeldag. Door heel Nederland worden die dag verschillende straten voor het verkeer afgesloten, zodat kinderen veilig op straat kunnen spelen. Bij al dat buitenspelen is het belangrijk om ook goed op hygiëne te letten en bacteriën niet de vrije loop te laten. Goed en regelmatig handen wassen voorkomt verspreiding van bacteriën, infecties en virussen.

“Als je samen buiten speelt, kom je in contact met bacteriën via de grond of via het speelgoed. Zo krijg je onbewust veel bacteriën op je handen. Soms zitten daar gevaarlijke soorten bij. Niet iets om bang voor te zijn. Het is goed en gezond voor kinderen om lekker buiten te spelen. Maar als je naar huis gaat, is het uit oogpunt van hygiëne erg belangrijk om je handen te wassen. Vooral als je daarna gaat eten”, zegt levensmiddelenmicrobioloog Rijkelt Beumer van de Wageningen Universiteit.

Rages op het schoolplein door de jaren heen
Rages zijn er in verschillende vormen en maten. Sommige maken diepe indruk en andere waaien binnen de kortste keren over. Sommige hebben een lange geschiedenis, terwijl andere juist splinternieuw zijn. Zo was het knikkerspel al bekend in de oudheid; ook de Romeinse en Egyptische kinderen speelden met knikkers. Andere oude bekende spellen als, de jojo en de hoela hoep bestonden honderden jaren voor Christus ook al.2 Toen werden de jojo’s nog van terracotta schijfjes gemaakt. Ook waveboarden is geen geheel nieuwe rage. Dit uit Amerika overgewaaide ‘StreetSurfen’ is tegenwoordig erg populair, maar is eigenlijk afgeleid van de oude bekende skateboards.

Post a Comment

Spam Protection by WP-SpamFree Plugin