KinderJournaal

WebTV voor jeugd

Waveboarden meest populaire rage op het schoolplein

May 31, 2011 - Posted in Uncategorized

1 juni Buitenspeeldag: rages terug op het schoolplein

Hoofddorp, 31 mei 2011 – Waveboarden, een combinatie van snowboarden, surfen en skateboarden, is de meest populaire schoolpleinrage van dit moment. Maar liefst 25,4% van de kinderen geeft waveboarden aan als meest favoriete speelgoed voor buiten. De eeuwenoude spelletjes knikkeren (19,3%) en touwtjespringen (14,1%) zijn ook vandaag de dag nog populair en beslaan de tweede en derde plek. Dit blijkt uit het rageonderzoek van Dettol onder honderden Nederlanders naar het meest populaire buitenspeelgoed.

Het rageonderzoek is uitgevoerd door gezondheidsinstituut NIGZ in het kader van de Buitenspeeldag.1 Omdat kinderen gemakkelijk ziektekiemen doorgeven tijdens buitenspelen, vraagt Dettol juist op deze dag extra aandacht voor goede handhygiëne. Via de nationale scholenactie ‘Ga voor gezond!’, een project van het NIGZ, brengt Dettol persoonlijke hygiëne zoals handen wassen met behulp van speciaal ontwikkeld lesmateriaal onder de aandacht.

1 juni: Buitenspeeldag
De loloballen, springtouwen en hoelahoepen komen weer massaal tevoorschijn aanstaande woensdagmiddag, want dan is het weer Buitenspeeldag. Door heel Nederland worden die dag verschillende straten voor het verkeer afgesloten, zodat kinderen veilig op straat kunnen spelen. Bij al dat buitenspelen is het belangrijk om ook goed op hygiëne te letten en bacteriën niet de vrije loop te laten. Goed en regelmatig handen wassen voorkomt verspreiding van bacteriën, infecties en virussen.

“Als je samen buiten speelt, kom je in contact met bacteriën via de grond of via het speelgoed. Zo krijg je onbewust veel bacteriën op je handen. Soms zitten daar gevaarlijke soorten bij. Niet iets om bang voor te zijn. Het is goed en gezond voor kinderen om lekker buiten te spelen. Maar als je naar huis gaat, is het uit oogpunt van hygiëne erg belangrijk om je handen te wassen. Vooral als je daarna gaat eten”, zegt levensmiddelenmicrobioloog Rijkelt Beumer van de Wageningen Universiteit.

Rages op het schoolplein door de jaren heen
Rages zijn er in verschillende vormen en maten. Sommige maken diepe indruk en andere waaien binnen de kortste keren over. Sommige hebben een lange geschiedenis, terwijl andere juist splinternieuw zijn. Zo was het knikkerspel al bekend in de oudheid; ook de Romeinse en Egyptische kinderen speelden met knikkers. Andere oude bekende spellen als, de jojo en de hoela hoep bestonden honderden jaren voor Christus ook al.2 Toen werden de jojo’s nog van terracotta schijfjes gemaakt. Ook waveboarden is geen geheel nieuwe rage. Dit uit Amerika overgewaaide ‘StreetSurfen’ is tegenwoordig erg populair, maar is eigenlijk afgeleid van de oude bekende skateboards.

Leerlingen van Brede School @rchipel voor één keer journalist

May 21, 2011 - Posted in Uncategorized

Tienjarige leerlingen van Brede School @rchipel werken voor één keer als journalist. Ter gelegenheid van het tienjarig bestaan van de buurt, trekken ze op maandag 30 en dinsdag 31 mei door de straten om bewoners te interviewen.

De kinderen zijn op zoek naar inspirerende verhalen van buurtbewoners. Wat is er prettig aan de buurt, wat kan er beter, maar vooral ook: welke mooie schatten liggen er allemaal in de Eilandenbuurt verborgen. Want de Eilandenbuurt zit vol met nog niet ontgonnen verhalen.

Op beide dagen lopen de kinderen tussen negen uur `s ochtends en twee uur `s middags door de straten en langs de huizen. Ze interviewen mensen op straat, maar bellen ook aan. Als volwaardige “street reporters” gaan ze aan de slag. Uiteraard gebeurt dat onder begeleiding.

Van beide dagen wordt zowel een film- als fotoreportage gemaakt. Die reportages worden tijdens een expositie op de Brede School @rchipel getoond. Tijdens de opening van die expositie, in juli, zullen de kinderen de verhalen presenteren die ze zijn tegengekomen. Alle bewoners van de Eilandenbuurt ontvangen daarvoor een persoonlijke uitnodiging.

De werkzaamheden van tienjarige kinderen als eenmalig “street reporter” worden gekoppeld aan de lustrumactiviteiten die op 30 en 31 mei plaatsvinden op Brede School @rchipel. Leerlingen van de school gaan op die dagen gezamenlijk aan de slag in talloze interessante en vooral leerzame workshops.

Justin Bieber: ‘Rajacenna’s tekentalent verbazingwekkend’

May 21, 2011 - Posted in Uncategorized

Zondag 27 maart ontving tieneridool Justin Bieber, voorafgaand aan zijn concert in  Ahoy, de realistische potloodtekening die het Nederlandse tekenwonder Rajacenna van hem maakte.

Ontmoeting
Met enthousiasme nam Justin Bieber de potloodtekening in ontvangst, die Rajacenna een jaar geleden wereldwijde bekendheid opleverde. “Did you drew that?”, vroeg hij vol verbazing, “that’s amazing!”, sprak Justin vol ongeloof en erg onder de indruk. “How long did it take you to draw it?”, vroeg hij geinteresseerd, waarop Rajacenna antwoordde dat ze er ongeveer vier á vijf uur mee bezig was geweest. Justin voelde zich zeer vereerd dat hij op zo’n realistische manier was neergezet op papier en wilde de tekening graag mee naar huis nemen. Zelfs de bodyguards waren erg onder de indruk en bevestigden dat zij er persoonlijk voor zouden zorgen dat de ingelijste tekening in perfecte staat het huis van Justin zal bereiken.

Platenmaatschappij Justin Bieber
De platenmaatschappij van Justin Bieber, Universal Music, heeft vorig jaar voor het eerst contact opgenomen met de jonge kunstenares. Ze zagen in een televisieprogramma het youtubefilmpje van Rajacenna, waarin de totstandkoming van de tekening  van Justin Bieber te zien is. Zij vroegen haar toestemming om een hardcopy-exemplaar van het portret van Justin Bieber in hun kantoor aan de wand te hangen, tussen de verschillende portretten van de vele gecontracteerde artiesten. Nu heeft het jonge tekentalent dus persoonlijk het portret aan de razendpopulaire Canadese zanger kunnen overhandigen.

Tekenfenomeen
Tekenfenomeen Rajacenna werd vorig jaar ontdekt door een Amerikaanse uitgeverij en behoorde met haar verbazingwekkende realistische portrettekeningen in één klap tot de beste tekenaars ter wereld. Inmiddels is ze overal ter wereld een begrip. Opvallend is dat met name veel kinderen door haar zijn geinspireerd om ook te gaan tekenen. Daarnaast gebruiken steeds meer kunst- en tekenleraren overal ter wereld, haar filmpjes en tekeningen als voorbeeld voor hun lessen op school. Het Justin Bieber-filmpje is nu zo’n 400.000 keer bekeken.

DJUMBO PRESENTEERT NIEUW GROEPSLID

January 17, 2011 - Posted in MuziekDe populaire meidengroep Djumbo heeft zaterdag j.l. in Eindhoven op spectaculaire wijze haar nieuwe groepslid gepresenteerd aan fans en pers. De 24-jarige Samantha uit Amsterdam, werd door Winfried & Angelique (bekend van de Uri Geller Show) in een illusieshow aan het publiek en de pers onthuld. Het kersverse groepslid deed recentelijk nog mee aan het TV-programma Popstars en viel af tijdens de twee liveshow van het populaire programma.

Lotte en Lindsy zijn heel erg blij om met Samantha op het podium te mogen staan: “We hebben de laatste 2 weken echt heel hard geoefend op zang en dans met z’n drietjes. Maar Samantha heeft het echt snel onder de knie gekregen en we kijken er heel erg naar uit om haar te presenteren aan al onze fans in het hele land, tijdens onze optredens. We zijn weer helemaal opgeladen om er tegen aan te gaan! Het was heel spannend om haar te presenteren aan onze fans en de pers, ook voor het eerst samen op het podium…. Maar alles ging goed en iedereen was heel erg enthousiast gelukkig!”

Het kersverse groepslid Samantha over haar toetreding binnen Djumbo: “Het is natuurlijk wel heel erg spannend allemaal, gelukkig ging de illusie-act goed en het optreden was echt heel erg gaaf. Ik wil heel graag alle Djumbo fans ontmoeten, met ze op de foto gaan en handtekeningen uitdelen! Ik heb alle CD’s van achter tot voren gedraaid en hoop dat ik alle liedjes nu ken, natuurlijk wel spannend om ze op het podium te gaan zingen. Maar als de fans goed meezingen, dan komt het allemaal wel goed denk ik. Ik ga er 100% voor, in ieder geval!”

Naast de onthulling van het nieuwe groepslid wist Djumbo haar fans ook te vertellen bezig te zijn met een nieuwe soap die in de lente op TV te zien zal zijn. Spoedig zullen daar meer details van bekend gemaakt worden.

Afgelopen jaar verscheen het laatste album, getiteld “Chase”, met dit album trok Djumbo ter promotie meerder malen door heel Nederland. Dit jaar zal er een nieuw album van Djumbo opgenomen worden.

Wat gebeurt er met je na een vuurwerkongeluk?

January 7, 2011 - Posted in Overig, TV

In het NCRV-programma Willem Wever gaan elke week journalisten in de dop op pad voor een reportage over een actueel onderwerp. Deze week vraagt Mick zich af wat er met je gebeurt als je de dupe bent geworden van een ongeluk met vuurwerk. Mick gaat met Willem Wever-presentator Ewout naar de EHBO van een ziekenhuis in Rotterdam. Hij ontmoet bovendien Jaap en Paul. Zij werden vorig jaar slachtoffer van hun zelfgemaakte vuurwerkbommen. Jaap verloor hierdoor zijn oog en Paul mist nu drie vingers aan zijn linkerhand.

Verder in Willem Wever: hoe leren politiehonden boeven vangen? Ellen en Ewout nemen een kijkje bij een training. Tom wil dj worden – of eigenlijk is hij dat al, van Radio Tom. Ewout neemt hem mee naar 3FM, want hij mag een dag meelopen met Coen Swijnenberg. En Professor Amito laat zien hoe het kan dat shampoo en zeep gaan schuimen.

K3 en de Wondermachine’ verkrijgbaar op DVD!

December 29, 2010 - Posted in Film, Muziek, TV

De volledig uitverkochte K3 tournee ‘K3 en de Wondermachine’ is vanaf 26 januari 2011 verkrijgbaar op DVD. De show was van oktober tot en met december 2010 te zien in de grotere evenementenhallen in Nederland en Vlaanderen en was een daverend succes! Ruim 184.500 kindjes en ouders in de Benelux zagen de show en maakten er samen met Karen, Kristel en Josje een spetterend feest van!

K3 en de Wondermachine
Wanneer de meisjes van K3 aan hun optreden willen beginnen, ontdekken ze op het podium een gekke machine. Het is de Wondermachine van professor Schwarzwald. Je kunt ermee tijdreizen of ermee worden wat je maar wil. De professor waarschuwt de meisjes echter dat ze niet aan de machine mogen komen, omdat hij nog niet helemaal goed werkt. De meisjes kunnen hun nieuwsgierigheid niet bedwingen en proberen hem toch uit…. Al snel blijkt dat ze beter naar de professor hadden kunnen luisteren.

Karen, Kristel en Josje maken er als vanouds een muzikaal feestje van. Veel bekende hits van K3 passeren de revue, maar ook enkele nieuwe liedjes, zoals de titelsong voor het nieuwe K3 programma ‘Hallo K3!’,

Tracklisting
Openingsmedley
Hallo K3
De 3 biggetjes
De politie
Lollypopland
Ya ya yippee – De revolutie
Ster
Oya lélé
Handjes draaien
Leukste van het land
MaMasé!

Extra
De making of

Meer informatie is te vinden op www.studio100.nl of www.k3.be

Tekentalent Rajacenna als jongste ooit onder contract bij Artbox

December 23, 2010 - Posted in Doe, Overig

Het 17-jarig Nederlandse tekenwonder Rajacenna heeft deze maand, als jongste ooit, een contract getekend met het Amsterdamse ‘Artbox >center for creation’, dat haar nu exclusief vertegenwoordigt.

 Jongste ooit
Artbox bestaat al sinds 1976 en is één van de meest vooraanstaande agentschappen voor bekende illustratoren, animatoren en fotografen in de wereld. Al meer dan 30 jaar zorgen de inmiddels ruim 80 high end creatieven van Artbox voor unieke creaties ten behoeve van vele grote merknamen. Nog nooit eerder heeft Artbox zo’n jonge artiest in zijn bestand gehad. ”Rajacenna is de overtreffende trap van realistisch tekenen”, zegt Martijn Thijssen, eigenaar van Artbox. Martijn ziet een mooie samenwerking tegemoet met het jonge natuurtalent.

Amerikaans kunstboek
Eerder dit jaar werden de niet van een foto te onderscheiden realistische potloodtekeningen van Rajacenna gepubliceerd in een Amerikaans kunstboek. Zij is, ook hier, de jongste tekenaar en behoort sindsdien in één keer tot de beste realistische tekenaars ter wereld. Ook in Nederland bleef ze niet onopgemerkt en schonk de media uitgebreid aandacht aan haar.

Begrip onder de jeugd
Inmiddels is Rajacenna overal ter wereld een begrip onder de jeugd geworden en heeft ze al vele kinderen en volwassenen geinspireerd om ook te gaan tekenen. Kunst- en tekenleraren overal ter wereld, gebruiken haar filmpjes en tekeningen als voorbeeld in hun lessen op school

Gorillababy geboren in Sinterklaasnacht

December 6, 2010 - Posted in Uncategorized

Sinterklaas heeft in Sinterklaasnacht een wel heel bijzonder kado gebracht in het gorillaverblijf van Diergaarde Blijdorp. De verzorgers ontdekten vanmorgen een gorillababy, een jong van moeder Aya. Moeder en jong maken het goed. De vijftienjarige Aya is een ervaren en zorgzame moeder die al twee jongen met succes heeft grootgebracht. Adira, een volle zus van de nieuwe baby, is nog steeds in Blijdorp en kan straks dus met haar nieuwe broertje of zusje (het geslacht is nog niet bekend) spelen. Het publiek kan al regelmatig een glimp opvangen van de kleine.
 
De jongen van Aya behoren tot de vierde generatie binnen de Blijdorp-familie. Het zijn achterkleinkinderen van overgrootmoeder Annet. De vader is uiteraard familieman Bokito. Zoals een echte zilverrug betaamt, houdt Bokito zich niet met de opvoeding van de boreling bezig. De familiegroep bestaat in totaal uit negen gorilla’s.
 
Tijdens de Midwinterzoo, die op 18 december officieel in Blijdorp start, kunnen de bezoekers nu dus ook op kraamvisite in het gorillahuis.

‘Dik Trom’ op bezoek bij Z@PPLIVE

December 4, 2010 - Posted in TV, Uncategorized

Dik Trom komt zaterdag langs in het NCRV-programma Z@PPLIVE. Nou ja, de acteur dan die Dik Trom speelt in de gelijknamige film: de 12-jarige Michael Nierse. Ook de filmmoeder van Michael, Eva van der Gucht, is erbij.

De chatgast van deze week is Theo Maassen; hij komt samen met Thor Braun. Theo en Thor spelen samen in de film Het Geheim. Thor is daarin de zoon van Theo.

Ralf zingt in de studio zijn nieuwe single te zingen: Mijn beste vriend & broer.

In het Z@PPDelict is het paard van Sinterklaas ontvoerd. Ook deze keer kun je meespelen via http://zappdelict.ncrv.nl/. Lukt het jou om de zaak op te lossen?

17-jarig tekentalent Rajacenna geeft leerlingen revolutionaire masterclass

December 3, 2010 - Posted in Uncategorized

De masterclass tekenen die Rajacenna 1 december op basisschool De Achthoek in Wolphaartsdijk gaf, was een groot succes. “Ik vind dat de kinderen snel tot verbluffende resultaten zijn gekomen”, aldus het 17-jarig tekentalent. Rajacenna, ingezet door Nintendo, gaf het startschot voor een revolutionaire lesmethode waarbij leerlingen écht kunnen leren tekenen en schilderen met Art Academy voor Nintendo DS. Met de toegankelijke lesmethode van Art Academy leerde ze de kinderen op het touchscreen van Nintendo DS stap-voor-stap hun artistieke kant verder te ontwikkelen. De leerlingen maakten met de camera van Nintendo DS een foto van hun eigen oog en leerden vervolgens van Rajacenna hoe ze dit net zo mooi als haar konden natekenen. Groep vijf en zes van de Achthoek volgden heel enthousiast, geconcentreerd en aandachtig de les van Rajacenna. ‘Ik heb ze nog nooit zo stil en rustig gezien’; vertelde juf Anita.

Innovatieve lesmethode
Basisschool De Achthoek werkt al langere tijd samen met Nintendo en gebruikt Nintendo DS spellen als Rekentraining en Pictodictee reeds als aanvullende lesmethode, waardoor de leerlingen betere resultaten behalen. Wegens het succes van deze innovatieve lesmethode gaat de school tevens het tekenprogramma Art Academy inzetten om het creatieve talent van de leerlingen te stimuleren. Lerares Anita Smulders: ‘’Als basisschool maken we graag gebruik van innovatieve lesmethodes die het digitale tijdperk ons biedt. Met Art Academy voor Nintendo DS zitten we ontzettend dicht bij de beleefwereld van de leerlingen, waardoor de klas echt opleeft, de creativiteit wordt gestimuleerd en ook nog eens betere resultaten worden behaald.’’
Het project is een structureel educatief programma dat tot het einde van het schooljaar loopt en waarbij tweemaandelijks een bijzondere gastdocent een masterclass geeft.

Tekenfenomeen
Tekenfenomeen Rajacenna werd vorig jaar ontdekt door een Amerikaanse uitgeverij en behoorde met haar verbazingwekkende realistische portrettekeningen in één klap tot de beste tekenaars ter wereld. Inmiddels is ze een begrip onder de jeugd geworden en heeft ze al vele kinderen geinspireerd om ook te gaan tekenen. Veel kunst- en tekenleraren overal ter wereld, gebruiken haar filmpjes en tekeningen als voorbeeld in hun lessen op school.
video:  http://rajacenna.com/masterclass_art_academy_nintendo_by_rajacenna.htm